Monday, May 28, 2012

....Finally

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah.. Finally sekeping kertas yang ditunggu-tunggu tu dah pun sampai jumaat lepas, lepas seminggu belayar merentas laut china selatan. Huhu.. Berdebar jugak masa nak bukak hari tu. Yalah, result last ni adalah result yang tunjukkan hasil 2 tahun study kat apids. Study la sangat kan.... -_-"


Alhamdulillah overall result ok.. Walaupun tak tinggi, syukur sangat2 sebab tak expect pun dapat result macam tu.. Subjek yang paling curious skali nak tahu masa mula2 dapat result tu ialah chemistry 4. Masa jawab exam hari tu frust gila sebab tak sempat jawab 1 soalan tu.. bukan 1 soalan tunggal.. tapi 1 soalan and ada banyak part a, b, c and so on.. masa pengawas umum masa dah tamat baru perasan soalan tu tak jawab lagi. Maka frust menonggeng la tyme keluar dewan exam hari tu.. Huhu..


Tapi nasib bek la dapat ok gak.. Bila fikir semula, sebenarnya Allah bagi lebih daripada apa yang diharapkan. Rasa menyesal pulak tetiba. Actually masa bukak result hari tu ada rasa kecewa sikit. Tak tahulah kat mana yang tak puas hati. Padahal kalau timbang semula effort untuk exam hari tu, tak layak pun rasanya dapat result macam tu. Macam tak bersyukur pulak kan? Ish..

Astaghfirullah.. Ampunkan hamba ya Allah.. 

Tak nak jadi hamba yang tak bersyukur. 
Tak nak jadi hamba yang tamak.
Nauzubillahi min zalik..

Terima kasih ya Allah.. Alhamdulillah..
Atas segala nikmat yang telah engkau berikan.

Hmm.. Hopefully result ni akan dapat bantu masuk kos yang saya nak. Decide nak masuk kos genetik, tapi tak sure sangat lagi. Tengok lah nanti dapat kos apa. Buat sahabat2 Apids, buat sesiapa sahaja yang membaca dan buat diri saya sendiri terutamanya, let's be thankful to Allah.. Show our gratitude to Him by being a better Muslim for each and everyday of our life. Stop complaining sebab perancangan Allah tu adalah yang terbaik.. So, Let's just follow the path that He led us to and Insya Allah everything's gonna be better.. ^_^



Sunday, May 6, 2012

Rahsia Tulisan..

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, syukur pada Allah kerana masih diberi nikmat kesihatan, kebahagiaan berada di samping keluarga tersayang. Bila usia makin meningkat ni, baru terasa betapa ruginya masa yang terbazir masa kecik2 dulu. Ingat lagi waktu dulu2 selalu bergaduh ngan adik, tak pernah aman, huhu.. Bila masuk sekolah berasrama, lagilah jarang masa yang terluang ngan diorang. Jadi bila dah besar ni hubungan pun tak rapat sangat. Rasa menyesal pulak teringat perangai dulu. Huhu.. Insya Allah masa cuti yang panjang ni akan dimanfaatkan untuk cover semula kekurangan2 yang dulu2 tu.. :)

So, back to the topic, hehe.. sebenarnya ada kaitan gak ngan family. Actually saya baru tahu, dan baru amati tulisan tangan setiap sorang member family ni. Sebelum ni tak pernah pun teliti betul-betul. Dan lepas amati satu2, saya perasan yang tulisan kami hampir sama saja. Lebih-lebih lagi tulisan jawi. Satu fesyen. Huhu..



Yang atas sekali tu ngian (ayah) punya tulisan, simple tapi suka sangat. Lepas tu tulisan mama ngan saya. Baru perasan, tulisan kami hampir sama. Like mother, like daughter la katakan. Huhu.. Pastu tulisan along. Dia nak buat tulisan khat tapi tak jadi. Maybe kalau guna pen khat jadi la kot. Then angah, acik n tati. Just nak bagitau, umur adik2 saya tu : along 16, angah 14, acik 12, tati 10 dan ina 5.. Tapi Ina tak pandai tulis jawi lagi. Hehe..

Pastu kami try tulisan biasa pulak, tulis nama masing2..


Hampir sama kan? Hehe.. :) 


Sebenarnya saya nak kongsi rahsia di sebalik tulisan, hasil kajian oleh Dr fadzilah Kamsah. Tak tahulah kesahihannya, tapi rasanya memang betul kot sebab kebanyakannya tepat walaupun ada jugak yang tak ada.
Pertama : Tekanan
1. Tekanan yang kuat
seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas di bahagian belakang kertas.
- sihat, cergas, pantas dan sedikit agresif

2. Tekanan yang ringan
seseorang yang menulis dengan lembut, ringan, dan tidak berbekas.
- kurang bertenaga, kurang sihat dan mudah sakit

Kedua : Bentuk Tulisan
1. Bulat-bulat
semua huruf diltulis dengan bulat
- emotional, prihatin, penyayang, sangat peka, banyak menggunakan otak sebelah kanan (kreatif)

2. Tajam-tajam atau leper-leper 
- rasional, sistematik dalam melakukan sesuatu kerja, pandai mengurus dan banyak menggunakan otak sebelah kiri (logic)

Ketiga : Kecondongan
1. Ke Kanan
- suka bercerita, berkongsi dengan orang lain, peramah, suka bergaul, boleh memimpin, berani, pemurah, mudah menunjukkan kasih sayang

2. Ke Kiri
- suka berahsia, pemalu, sukar untuk bergaul, amat setia

3. Tegak
- sistematik, mudah mengawal diri, suka berkawan, tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia, tak suka gaduh-gaduh, cenderung untuk mengambil jalan tengah

4. Campur-campur
- emosi tak tetap

Keempat : Kerapatan
1. Rapat-rapat
- suka bergaul, suka bergantung pada orang lain, jimat

2. Jarang-jarang
- tak suka bergaul, kurang mesra, boros

Tu je. Saja nak share. Biar kita kenal diri kita betul-betul. So kita boleh baiki kelemahan yang ada pada diri kita. Ingat, tulisan pun boleh mencermikan peribadi seseorang tau..! ^_^

Sunday, April 22, 2012

Friendship Forever


Bismlillahirrahmanirrahim...

First of all.. Alhamdulillah masuk hari ni dah seminggu cuti kat rumah. Before cuti hari tu, kami exam selama 2 minggu.. tu exam untuk semester yang terakhir untuk pelajar2 Apids and Pasum.. Alhamdulillah pengajian selama 4 semester/2 tahun kat program asasi ni dah habis.. untuk exam yang last ni, memang nampak ramai yang put much effort, struggle.. last examlah katakan.. tapi diri ni masih tak berubah.. study last minute jek.. takdak perubahan langsung.. dari sem 1 lagi dah terbiasa macam tu.. huhu.. Kalau nak ikutkan, maybe exam kali ni lagi careless dari exam yang lepas2.. tak tau la nak cakap macam mana.. kurang study kot.. result nanti memang tak harap apa2.. tawakkaltu ilallah ja la.. huhu.. tapi yang penting asasi dah habis...


tapi bila kenang semula, agak sedih jugak sebab lepas ni dah tak dapat gather sama2 lagi macam biasa walaupun hakikatnya masih under satu lajnah, tapi masa degree nanti mesti susah nak spent tyme sama2, sebab masa tu dah separate ikut kos masing-masing.. jadual pun dah lain-lain.. and maybe ada yang nak tukar kos, mana tahu.. rindu nak balik sama2 dari dewan kuliah, rindu nak pegi kafe sama2, rindu nak pegi bilik2 korang.. rindu nak pegi bilik ili, makan ramai2.. haha.. tapi still, bak kata syed, persahabatan tu tak kan putus kan? 


harapnya macam tu lah.. :)

nak kongsi sikit lah. hari tu lepas habis exam kami buat gathering majmuah 9 kat midvalley, beberapa orang tak dapat hadir, but, still fun.. reunion tu pun rancang last minute, so maybe sebab tu ramai yang tak dapat hadir.. clash ngan aktiviti masing2 kot.. So kami buat riadah sikit, pegi main bowling, n then jamuan kat kfc..
Kami buat pertandingan bowling.. 4 group, 4 members each.. My team, asma, pali ngan farid.. mula2 tu masing-masing nervous.. enjin lambat panas.. huhu.. tapi Alhamdulillah at last team kami jugak yang menang.. Puas hati.. haha..!! thanks to u all..

from left: farid, asma, me, pali
from left: farah, fadz, suha, zarin
from left: mazni, syu, deena, aelin
from left: poji, ida, amy, mimi, furqan
Alhamdulillah best... terasa manis ukhwah yang terbina.. semoga persahabatan ini akan tetap mekar hingga akhir hayat kita semua.. ukhwah fillah abadan abada.. sayang kalian..!! 

Annyong.. ^_^

Wednesday, March 28, 2012

Number One For Me

This song is dedicated to ngian and mama.. I'm sorry for all the things i've done, i'm sorry if i've hurted your feelings, if i've had made u both cry.. I promise i'll make u smile.. You both know u're the number one for me right..? Miss u both. :')




note : cepat2 lah masa berlalu.. tak sabar nak balik~~