Tuesday, June 5, 2012

Jodoh yang pasti


Bismillahirrahmanirrahim.

Jodoh.. 
Pasti tiada siapa yang dapat menjangkakan..
Siapa? Di mana? Bila? Dan bagaimana?


"Ia nasihat kecil daripada saya, janganlah gunakan kemahiran berilustrasi untuk menghasilkan lukisan dengan mesej seperti ini. Ia bukan sahaja mendatangkan kesan terbalik daripada mesej yang disebut, malah menyebabkan peminat-peminat bahan sebegini menjadi gedik, tak sabar nak kahwin dan memetik pelbagai nas untuk lecture ibu bapa yang tidak menyetujui hasrat mereka itu." - ustaz hasizal jamil

just selingan.. suka ayat ustaz. hohoho... 

Kadang-kadang kita terlalu obsess dengan jodoh yang kita sendiri pun tak kenal lagi. Dan tak pasti pun akan datang bila. Di FB banyak sangat kita didedahkan dengan bermacam-macam ayat bombastic, lovey dovey versi “cinta islamik” yang membuatkan kita syok sendiri berimaginasi, mengharapkan si “dia” yang entah siapa, dan bila akan muncul. 

waiting, waiting and waiting...............
Selalu kita terlupa pada jodoh kita yang satu lagi. Si “dia” yang pasti untuk kita. Yang telah ditetapkan olehNya sejak dari azali lagi. Cuma tak tahu bila akan dipinang. Yang pasti, hantaran kena siapkan sekarang lah. Takut nanti tak sempat pulak. Kalau dah last2 minit baru nak siap, masa tu orang dah masuk meminang, toksah cakap la. Orang yang masuk meminang tu pun kang muka masam je. Nauzubillah.

Siapa yang saya maksudkan ni? Mesti dah dapat teka kan? Yup.. si dia, jodoh kita yang pasti.

"Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Kemudian hanyalah kepada Kami kamu dikembalikan." Al-Ankabut : ayat 57

gementar menunggu saat itu tiba..
Hmm.. kenapa cakap pasal mati tetiba ni?

Actually semalam baru saja habis kenduri tahlil kat umah makcik. 7 malam berturut-turut. Suami sepupu saya baru saja kembali ke rahmatullah hari selasa lepas disebabkan sakit kanser tulang. Ada gak yang cakap kanser kulit. Entah lah. Doctor pun dah bingung agaknya. Tak tahu mana satu. Sebab bila bawak gi hospital, macam2 dah doctor buat, tapi tak dapat dipastikan penyakit yang sebenar. Sampai terpaksa ambil macam2 dari badan abang mie (bukan nama sebenar) nak buat sebagai sampel untuk kenal pasti penyakit dia. Sampai satu tahap tu, doctor kata memang dah tak boleh buat apa2 dah. 

Lepas tu, kami try pulak bawak gi berubat tradisional. Seminggu jugak lah saya ngan kazen gilir2 drive  gi kk sebab abang mie waktu tu memang dah tak boleh jalan and gerak2 dah. Terbaring atas katil ja. So terpaksalah gi amik macik yang pandai mengubat tu gi umah diorang. Penat jugak lah. Apa taknya, hari2 drive 90km. jauh kot. 
rehat sat.. huhu..
Lama-lama tu abang mie dah mula ada perubahan. Tapi dia selalu mengadu sakit. Paksa jugak lah, sebab nak sembuh kan. Tapi tu lah. Orang kata kalau dah sampai ajal nak buat macam mana kan? Walaupun dah cuba macam2, kita tetap tak dapat lawan takdir Allah. Hari selasa lepas abang mie menghembuskan nafasnya yang terakhir. Agak sedih tengok kedaan arwah waktu tu. Tambah sebak bila saya tengok anak2 dia yang masih kecik lagi. Sampai sekarang bila saya tengok anak2 dia, saya selalu terfikir bagaimana nasib mereka nanti. Seusia 3 tahun dan 7 bulan dah kehilangan ayah. Manalah nak faham lagi. Nanti bila mereka dah besar sikit, mesti akan tertanya-tanya mana ayah. Kawan-kawan yang lain semua ada, diorang?

Wuwuwu…  (nanges laju2)

Apa yang saya nak kongsikan sini, ajal tu tak mengira masa, tak mengira tempat, dan tak mengira usia. Macam2 yang manusia lakukan di atas muka bumi ni. Tapi last2 semuanya akan menuju tempat yang sama jugak, iaitu alam barzakh. Rumah sementara sebelum pindah ke alam akhirat pulak nanti. Kalau cakap mengenai rumah, mesti terbayang segala perabot mewah yang antik, moden segala kan? Maka di sana nanti pun akan ada perabot jugak (Just perumpamaan penulis). Bergantung dengan apa yang telah diusahakan selama di dunia. Senang kata, amalan2 kita di dunia sekarang akan menentukan sama ada kita boleh tinggal dengan selesa atau tidak di bawah sana. 

Banyak kisah kematian yang selalu kita dengar. Ada yang baik tu, alhamdulillah. Yang kurang baik tu, nauzubillah. Minta dijauhkan. Maka selagi mana kita masih dikurniakan nikmat kehidupan di dunia ini, gunakanlah ia sebaik mungkin untuk membuat segala persiapan sebelum berpindah ke rumah baru nanti. Semoga kita dikurniakan pengakhiran yang baik di dunia ini untuk permulaan yang baik di alam akhirat kelak. Sentiasalah mengingati mati, kerana dengan mengingatinya kita akan jadi hamba yang lebih bertaqwa. Insya Allah. 


Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: "Setiap hamba pada hari kiamat tidak akan berganjak ke mana-mana selagi dia belum selesai disoal tentang empat perkara, tentang umurnya, ke mana dihabiskan sewaktu di dunia? masa remajanya, untuk apa ia digunakan? tentang hartanya, dari mana ia perolehi dan ke mana dibelanjakan? dan tentang ilmunya, bagaimana ia beramal dengannya."Hadis riwayat Muaz bin Jabal.

Sama-sama kita renungkan. :)


Peringatan buat diri. Wallahualam..

Monday, May 28, 2012

....Finally

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah.. Finally sekeping kertas yang ditunggu-tunggu tu dah pun sampai jumaat lepas, lepas seminggu belayar merentas laut china selatan. Huhu.. Berdebar jugak masa nak bukak hari tu. Yalah, result last ni adalah result yang tunjukkan hasil 2 tahun study kat apids. Study la sangat kan.... -_-"


Alhamdulillah overall result ok.. Walaupun tak tinggi, syukur sangat2 sebab tak expect pun dapat result macam tu.. Subjek yang paling curious skali nak tahu masa mula2 dapat result tu ialah chemistry 4. Masa jawab exam hari tu frust gila sebab tak sempat jawab 1 soalan tu.. bukan 1 soalan tunggal.. tapi 1 soalan and ada banyak part a, b, c and so on.. masa pengawas umum masa dah tamat baru perasan soalan tu tak jawab lagi. Maka frust menonggeng la tyme keluar dewan exam hari tu.. Huhu..


Tapi nasib bek la dapat ok gak.. Bila fikir semula, sebenarnya Allah bagi lebih daripada apa yang diharapkan. Rasa menyesal pulak tetiba. Actually masa bukak result hari tu ada rasa kecewa sikit. Tak tahulah kat mana yang tak puas hati. Padahal kalau timbang semula effort untuk exam hari tu, tak layak pun rasanya dapat result macam tu. Macam tak bersyukur pulak kan? Ish..

Astaghfirullah.. Ampunkan hamba ya Allah.. 

Tak nak jadi hamba yang tak bersyukur. 
Tak nak jadi hamba yang tamak.
Nauzubillahi min zalik..

Terima kasih ya Allah.. Alhamdulillah..
Atas segala nikmat yang telah engkau berikan.

Hmm.. Hopefully result ni akan dapat bantu masuk kos yang saya nak. Decide nak masuk kos genetik, tapi tak sure sangat lagi. Tengok lah nanti dapat kos apa. Buat sahabat2 Apids, buat sesiapa sahaja yang membaca dan buat diri saya sendiri terutamanya, let's be thankful to Allah.. Show our gratitude to Him by being a better Muslim for each and everyday of our life. Stop complaining sebab perancangan Allah tu adalah yang terbaik.. So, Let's just follow the path that He led us to and Insya Allah everything's gonna be better.. ^_^



Sunday, May 6, 2012

Rahsia Tulisan..

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, syukur pada Allah kerana masih diberi nikmat kesihatan, kebahagiaan berada di samping keluarga tersayang. Bila usia makin meningkat ni, baru terasa betapa ruginya masa yang terbazir masa kecik2 dulu. Ingat lagi waktu dulu2 selalu bergaduh ngan adik, tak pernah aman, huhu.. Bila masuk sekolah berasrama, lagilah jarang masa yang terluang ngan diorang. Jadi bila dah besar ni hubungan pun tak rapat sangat. Rasa menyesal pulak teringat perangai dulu. Huhu.. Insya Allah masa cuti yang panjang ni akan dimanfaatkan untuk cover semula kekurangan2 yang dulu2 tu.. :)

So, back to the topic, hehe.. sebenarnya ada kaitan gak ngan family. Actually saya baru tahu, dan baru amati tulisan tangan setiap sorang member family ni. Sebelum ni tak pernah pun teliti betul-betul. Dan lepas amati satu2, saya perasan yang tulisan kami hampir sama saja. Lebih-lebih lagi tulisan jawi. Satu fesyen. Huhu..



Yang atas sekali tu ngian (ayah) punya tulisan, simple tapi suka sangat. Lepas tu tulisan mama ngan saya. Baru perasan, tulisan kami hampir sama. Like mother, like daughter la katakan. Huhu.. Pastu tulisan along. Dia nak buat tulisan khat tapi tak jadi. Maybe kalau guna pen khat jadi la kot. Then angah, acik n tati. Just nak bagitau, umur adik2 saya tu : along 16, angah 14, acik 12, tati 10 dan ina 5.. Tapi Ina tak pandai tulis jawi lagi. Hehe..

Pastu kami try tulisan biasa pulak, tulis nama masing2..


Hampir sama kan? Hehe.. :) 


Sebenarnya saya nak kongsi rahsia di sebalik tulisan, hasil kajian oleh Dr fadzilah Kamsah. Tak tahulah kesahihannya, tapi rasanya memang betul kot sebab kebanyakannya tepat walaupun ada jugak yang tak ada.
Pertama : Tekanan
1. Tekanan yang kuat
seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas di bahagian belakang kertas.
- sihat, cergas, pantas dan sedikit agresif

2. Tekanan yang ringan
seseorang yang menulis dengan lembut, ringan, dan tidak berbekas.
- kurang bertenaga, kurang sihat dan mudah sakit

Kedua : Bentuk Tulisan
1. Bulat-bulat
semua huruf diltulis dengan bulat
- emotional, prihatin, penyayang, sangat peka, banyak menggunakan otak sebelah kanan (kreatif)

2. Tajam-tajam atau leper-leper 
- rasional, sistematik dalam melakukan sesuatu kerja, pandai mengurus dan banyak menggunakan otak sebelah kiri (logic)

Ketiga : Kecondongan
1. Ke Kanan
- suka bercerita, berkongsi dengan orang lain, peramah, suka bergaul, boleh memimpin, berani, pemurah, mudah menunjukkan kasih sayang

2. Ke Kiri
- suka berahsia, pemalu, sukar untuk bergaul, amat setia

3. Tegak
- sistematik, mudah mengawal diri, suka berkawan, tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia, tak suka gaduh-gaduh, cenderung untuk mengambil jalan tengah

4. Campur-campur
- emosi tak tetap

Keempat : Kerapatan
1. Rapat-rapat
- suka bergaul, suka bergantung pada orang lain, jimat

2. Jarang-jarang
- tak suka bergaul, kurang mesra, boros

Tu je. Saja nak share. Biar kita kenal diri kita betul-betul. So kita boleh baiki kelemahan yang ada pada diri kita. Ingat, tulisan pun boleh mencermikan peribadi seseorang tau..! ^_^

Sunday, April 22, 2012

Friendship Forever


Bismlillahirrahmanirrahim...

First of all.. Alhamdulillah masuk hari ni dah seminggu cuti kat rumah. Before cuti hari tu, kami exam selama 2 minggu.. tu exam untuk semester yang terakhir untuk pelajar2 Apids and Pasum.. Alhamdulillah pengajian selama 4 semester/2 tahun kat program asasi ni dah habis.. untuk exam yang last ni, memang nampak ramai yang put much effort, struggle.. last examlah katakan.. tapi diri ni masih tak berubah.. study last minute jek.. takdak perubahan langsung.. dari sem 1 lagi dah terbiasa macam tu.. huhu.. Kalau nak ikutkan, maybe exam kali ni lagi careless dari exam yang lepas2.. tak tau la nak cakap macam mana.. kurang study kot.. result nanti memang tak harap apa2.. tawakkaltu ilallah ja la.. huhu.. tapi yang penting asasi dah habis...


tapi bila kenang semula, agak sedih jugak sebab lepas ni dah tak dapat gather sama2 lagi macam biasa walaupun hakikatnya masih under satu lajnah, tapi masa degree nanti mesti susah nak spent tyme sama2, sebab masa tu dah separate ikut kos masing-masing.. jadual pun dah lain-lain.. and maybe ada yang nak tukar kos, mana tahu.. rindu nak balik sama2 dari dewan kuliah, rindu nak pegi kafe sama2, rindu nak pegi bilik2 korang.. rindu nak pegi bilik ili, makan ramai2.. haha.. tapi still, bak kata syed, persahabatan tu tak kan putus kan? 


harapnya macam tu lah.. :)

nak kongsi sikit lah. hari tu lepas habis exam kami buat gathering majmuah 9 kat midvalley, beberapa orang tak dapat hadir, but, still fun.. reunion tu pun rancang last minute, so maybe sebab tu ramai yang tak dapat hadir.. clash ngan aktiviti masing2 kot.. So kami buat riadah sikit, pegi main bowling, n then jamuan kat kfc..
Kami buat pertandingan bowling.. 4 group, 4 members each.. My team, asma, pali ngan farid.. mula2 tu masing-masing nervous.. enjin lambat panas.. huhu.. tapi Alhamdulillah at last team kami jugak yang menang.. Puas hati.. haha..!! thanks to u all..

from left: farid, asma, me, pali
from left: farah, fadz, suha, zarin
from left: mazni, syu, deena, aelin
from left: poji, ida, amy, mimi, furqan
Alhamdulillah best... terasa manis ukhwah yang terbina.. semoga persahabatan ini akan tetap mekar hingga akhir hayat kita semua.. ukhwah fillah abadan abada.. sayang kalian..!! 

Annyong.. ^_^

Saturday, March 31, 2012

Happy Birthday Ngian

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah esok 1 April 2012 genap umur ngian 48 tahun.. kalau ikutkan, masuk maghrib ni dah kira 1 April kan? Apa2 pun, saya nak amik kesempatan ni untuk ucapkan selamat hari lahir buat ngian tercinta.. Ayahanda Abd. Rahman bin Hj Nudin.. Kakak minta maaf andai pernah mengguris perasaan, terbuat benda2 yang ngian nda suka.. selalu buat ngian pening/marah/sakit hati dengan sikap kakak yang nda matang2 lagi.. hehe.. minta ampun, minta maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki.. Walaupun mungkin ngian nda akan terbaca pun ucapan kakak ni, kakak mau bagitau ngian yang kakak saaaaayaaang sangat dekat ngian.. tiada sorang pun yang akan dapat ganti tempat ngian dalam hati ini.. cewaahh, ayat jiwang karat..! hehe.. (but i really mean it, though..) hanya Allah yang mampu balas segala pengorbanan, penat lelah ngian membesarkan kami semua..  sesungguhnya kasih sayangmu teramat bernilai buat diri ini.. Moga Allah merahmatimu selalu ngian...
With lots of love, ur daughter, kakak...


note: currently they're all having dinner at the resort to celebrate ngian's birthday.. mood jelez sorang2 dekat kolej... huhu...  T_T

Wednesday, March 28, 2012

Number One For Me

This song is dedicated to ngian and mama.. I'm sorry for all the things i've done, i'm sorry if i've hurted your feelings, if i've had made u both cry.. I promise i'll make u smile.. You both know u're the number one for me right..? Miss u both. :')




note : cepat2 lah masa berlalu.. tak sabar nak balik~~

Monday, March 19, 2012

Jogging.. Jogging...

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah, weekend baru2 ni saya ngan kawan2 yang lain sempat pegi 'jogging' kat tasik varsiti... jogging la sangat... -_-" kebetulan hari tu, ada larian gemilang dekat UM.. ramai jugak kot yang participate.. foreigner2 pun join sekali.. teringat kata2 sorang sahabat ni.. "tengok la.. yang ramai ikut larian tu rata2 orang bukan Islam.. nampak sangat orang kita ni tak aktif bersukan."  Diri sendiri agak terasa dengan statement tu, disebabkan saya jugak termasuk dalam kategori itu.. huhu.. kata2 tu ada betulnya jugak. Bila tengok orang2 yang participate dalam larian tu, kebanyakannya memang orang2 bangsa lain.. agak tak sedap jugak lah mata yang memandang ni, lagi2 peserta perempuan yang terdedah aurat mereka.


Amek gambar jap before jogging... hehe...
"takde ke peserta perempuan Islam yang ikut? saya nak sangat tengok ada orang perempuan yang tutup aurat lengkap ikut aktiviti2 macam ni.." sambungnya lagi.. termuhasabah diri sebentar. kaki terus melangkah menyusuri ruang pejalan kaki di tepi jalan, sambil mata merayap ke sekitar padang, tengah mencari2 tempat yang sesuai untuk agenda minggu depan. tak lama lepas tu, saya terlihat beberapa orang perempuan bertudung, lengkap menutup aurat sedang berlari bersama2 dengan peserta larian yang lain. Dalam hati terdetik rasa gembira sedikit, ada jugak rupanya orang kita yang suka ikut aktiviti macam ni, ingatkan sudah tiada.. " ***, tengok tu.. ada la orang yang bertudung ikut.. cuma dia lambat sikit, ketinggalan jauh kat belakang.. hehe..." kata saya pada teman yang tadi.. senyum terukir di bibirnya.. barangkali turut gembira seperti saya.. ^_^

suka gambar ni.. cute.. ^_^

agak2 bleh buat cover album tak...? :p
Kadang-kadang kita pandang remeh tentang perkara-perkara macam ni.. Nak luangkan masa sedikit untuk jogging pun kadangkala payah.. Malas. Padahal riadah tu penting. Bukan untuk orang lain, untuk diri sendiri jugak. Tak dinafikan, ada ja yang suka bersukan, dalam kalangan sahabat saya sendiri pun, ramai ja yang aktif terutamanya budak lelaki.. bangga jugak lah punya sahabat2 macam ni, sekurang-kurangnya orang tak la pandang budak2 pengajian Islam ni orang2 yang just ke arah keagamaan ja.. tapi ada jugak yang suka bersukan, study tak kesah sangat, dan ada jugak yang just study ja memanjang, tapi tak kesah pun tentang kesihatan badan sendiri. Tak balance.

suka korang main ek...
khusyuk bercerita zaman kanak-kanak dulu...
Kalau boleh kita nak lahirkan orang2 yang seimbang.. yang studynya mantap, dan aspek lain pun mantap jugak.. Tak kesah la dari segi akhlak, tabiat, percakapan, n etc... Sebab orang sekeliling akan menilai kita dari sekecil-kecil perkara tanpa kita sedari.. Muhasabah diri sekejap. Rasa macam banyak sangat benda yang perlu pembaharuan.. semestinya untuk menjadi seorang yang sempurna itu mustahil, tapi tak salah kalau kita mencuba untuk berusaha ke arah yang lebih baik kan? ^_^

okay, dah.. end of babbling... back to tajuk asal, actually pegi tasik varsiti tu ada tujuan lain.. ada la tu.. buat masa sekarang biarlah rahsia.. cewah..!! pfft.. :p and i think hadaf tu dah terlaksana kot.. Alhamdulillah.. TQ to Lisa, Rahmah, Aiman, Farida n Fiqmat..

sory rahmah, muka u sparuh je.. hehe.. :D
Annyong.. ^_^